27 Ocak 2010 Çarşamba

Gio forvet oynar mı?



         Bilindiği gibi Giovanni Dos Santos  Galatasaray'a transfer oldu. Kimisi bonservisi ile ,kimisi "sene sonu opsiyonu" ile kiralandı diyor. Benim için bunlar önemli değil. Benim tartışmak istediğim Dos Santos forvet oynayamaz iddası.
         Galatasaray taraftarı Nonda ile 2007 yılında tanıştı.Nonda gelirken yanında, yaşadığı büyük sakatlığın tedirginliğini de getirmişti.Yaşı itibari ile 30 yaş sınırını zorlayan bu futbolcu, kariyerinin en önemli başarısını Monaco'da yaşamıştı.Günümüze kadar geçen zamanda Galatasaray kariyerinde 87 maçta 40 gol atmış bir oyuncu Shabani Nonda. Tabii bu goller içinde onun için en anlamlısı, 27 Nisan 2008 tarihinde Fenerbahçe'ye attığı kafa golüydü.
          Geçen bu zaman içinde Nonda Galatasaray taraftarı için ne ifade ediyor? Benim kişisel görüşüm; Nonda sadece  Fenerbahçe maçında atığı golle taraftarın zihninde yer edecek. Ne atamadığı güzel goller, Ne içinde var olmadığına inandığım futbol oynama aşkı ile hatırlanacak.Bir futbol seyircisi olarak kesinlikle maçını izlemek istemeyeceğim oyuncuların başında geliyor Nonda. Niye mi? Bunu, en güzel Galatasaray'ın forma renklerinin temsil ettiği duygular açıklar. Nedir bu duygular? Hırs,Çoşku ve Eğlence. Bu oyuncu ne şut atarken, ne gol sonrası sevincinde bu duyguların hiçbirini taşımadığını yüzüne biraz dikkatli bakarsanız görebilirsiniz.Ayrıca bu forvet oyuncusunun inanılmaz derecede ağır oluşu, kafa toplarındaki etkisizliği ve son vuruşlarındaki ruh (enerji) eksiliği onu Türkiye Süper Ligi'nin en sıradan forvet oyuncuları arasına sokuyor. 87 maçta 40 gol atması kimseyi yanıltmasın. Türkiye liginde gol atmak sanıldığı kadar zor bir olay değil. 27 Nisan 2008 günü şampiyonluğu getiren  golün gelişimi zaten bu lig'de gol atmak için ilerde durmanın yeterli olduğunu gösteriyor. Ali Lukunku gibi bir oyuncunun bu ligde 12 maçta 6 gol atması bunun en büyük kanıtı.
           Asıl konumuza gelirsek, 20 yaşındaki yeni transfer Gio forvet oynayabilir mi? Nonda ve forvet olduğu söylenen diğer futbolcular oynayabiliyorsa Gio da oynayabilir. Neden mi? Öncelikle oyuncunun ruh haline bakmalıyız.Galatasaray'ın hücum futbolu için en önemli şart olan "hırs", bu oyuncunun damarlarına kadar işlemiş. Yaşının 20 olması onun daha "mevki gelişimini" tam olarak tamamlamadığını gösterebilir.Özellikle Barcelona'dan hocası Reijkard'ın elinde şekil alarak bir "futbol sanat eserine" dönüşebilir. Teknik ve fiziksel özelliklerine bakıcak olursak, son derece süratli, oynadığı gibi oynatabilen bir yapıya sahip, son vuruşları çok mükemmel olmasa da isabetli ve sert, Top sürerken denge kaybına uğramıyor bu da ikili mücadelelerde yüksek fizikli bir oyuncu olmamasına rağmen topu kaybetmemesine neden oluyor. Tek eksi yönü hava toplarındaki boy dejavantajı, artık bu özellik de total futbol anlayışı ile tarihe karışmış durumda. Yani artık kısa boylu,hızlı,ayağına hakim, defans arkasına kaçabilecek yapıdaki forvetler tutuluyor.Bu da onu, forvet bölgesi için özellikleri açısından önemli bir konuma sokuyor. 17 yaşında Barcelona'da 28 maçta oynamış olması, gelişimine deneyim anlamında ne kadar çok şey kattığını düşünsem de, gelişimi için daha 17 yaşındaki bir oyuncu için çok büyük bir baskı oluşturdu. 1,5 senelik premier lig macerasında "aslanlar arasına atılmış bir gladyatör" gibi sürekli yanlız bırakıldı,destek çıkılmadı.Zaten zirveye 17 yaşında çıkan bir yıldız için durağan bir kaç sezon olması çok muhtemel görünüyordu.Şimdi ise şartlar çok değişti. Kendisini yıldız mertebesine taşıyan hocasıyla aynı takımda buluşacak, içinde var olduğu yetenek daha da parlıyacak.2009 yılında Gold Cup turnuvasında aldığı  "Turnuvanın en iyi oyuncusu-MVP" ödülü ile patlamaya hazır bir yanardağ izlenimi verdi.
            Bundan sonrası tamamen ona ve zamana bağlı. Umarım, sahip olduğu hırs ve yeteneklerle Galatasaray ile aradığı yükselişe kavuşur.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder